Systeemin vietävissä

15.04.2018, Ville Korhonen

Raha ratkaisee

Päätämme omilla euroillamme mitä meille suolletaan ulos tv:stä, radiosta ja kauppojen hyllyiltä. Aikojen saatossa me olemme hypänneet täysin systeemin vietäviksi ja sen sponsoroijiksi. Meidän ja valtion eurot ovat äänestääneet mm. maidon ja margariinin osaksi ruokakulttuuriamme. Ne ovat juurrutettu meihin tietyn tyyppisin perustein, jotka menevät enemmän propagandan, kuin yksilön hyvinvoinnin tukemisen puolelle. Yleisesti haasteelliset prosessoidut, huonolaatuiset rasvat, maito ja tehotuotetut viljat tekevät meistä huonovointisia, lääkärissä ramppaavia tulehduspalloja. Lihavan ja sairaan kansan, joka ei luota vaistoihin eikä oman kehonsa tuntemuksiin. Se on valitettavaa, mutta tällä hetkellä todellisuutta.

Yleisesti

Mielestäni se, että meillä juodaan paljon maitoa, käytetään huonoja rasvoja, syödään leipää, paljon energiaa ilman ravinteita, on johtanut siihen että näkemyksemme ruuasta on hyvin suppea. Kalori on vain kalori, ihan sama mistä sen otat. Terkut Fogelholmille. Luonnillisen aidon ruuan maailma on hämärtynyt koko ajan samalla, kun valio ja muut yritysjätit ovat vain kehittäneet uusia tapoja saada mm. rasvatonta maitoa ihmisten ruokapöytiin. Mifut, valmis sitä ja helppo tätä. Tv:ssä pyöriviä margariineja unohtamatta, jotka ovat välttämättömien vitamiinien ja rasvahappojen lähteitä. Eikös vaan?

Luonnossa on kaikki mitä tv:ssä. Luonto ja elinvoima on kuluttajan ulottuvilla, mutta kun takaraivossa hakkaa ainainen kalsium huoli, jota saamme vaan maidosta, sekä kuitu ja aterioiden lisuke leivästä ja perunasta. Eihän ilman näitä ihminen elä?

Pohdintaa

Kuten olen aiemminkin pohtinut tätä kysymystä, miksei meillä satsata euroja ja opetusmateriaalia siihen, kuinka saisimme ihmiset syömään kasviksia ja marjoja. Tämä asia on kuitenkin yksimielisesti meillä Suomessa se haasteellisin asia korjata. Kurkku, lehtisalaatti ja tomaatti löytyvät varmasti monestakin kodista, mutta ongelman ydin piilee siinä, että ne ovat monelle vain leivän päälinen tai muutama hassu pala jauhelihakastikkeen ja perunoiden kyljessä. Samoin kun muutama mustikka puuron päällä. Raha ratkaisee. Maatalous on iso bisnes. Se on vastaus edellä mainittuun. Vaikka asiat eivät välttämättä ole niin mustavalkoisia, niin kärjistetysti näin se menee. Isoilla euroilla saadaan julisteet neuvoloista kouluihin ja brändien logot urheiluopistoille.

Meidän tulisi heittäytyä ja saada taas "luolamies" tasolle perinteisen koneiston hallittavissa olemisen sijaan. Kauppareissut ja ruuanlaittohetket olisivat harrastelua, fiilistelyä ja ennen kaikkea nautintoa perinteisen rasvan, kalorien, ja lihomisen pelkäämisen sijaan. Aito, rasvainen, värikäs, tuoksuva, maistuva ja ravinteikas ruoka ei lihota, se ravitsee, pärjäät vähemmällä, mieli teot vähenee ja mikä parasta voit paremmin. Kun syöt voita ;)

Ihmistä yksilönä on vaikea syyttää. Kaikki lähtee omasta kiinnostuksesta terveyteen ja omaan hyvinvointiin. Jos kiinnostuessa tieto terveydesä ja hyvinvoinnista ohjataan silloin maitorahkaan, rasvattomuuteen, ja kalorien tarkkailuun, sekä yleisesti virallisiin linjauksiin, niin on selvää ettei sillä pitkälle pötkitä. Tämän kaltainen tieto on netissä on yleensä ensimmäisenä tyrkyllä. Yksilön on silloin hyvin vaikea optimoida omaan elämäntyyliinsä ja tilanteeseen sopiva kokonaisuus.

Vapaudutaan

Ruuasta on tullut meille eräänlainen peikko. Rasvalla pelotellaan ja kaloreilla kikkaillaan. Suppeaa ja kapea katseista. Missä nautinto, rentous ja ihmisen aitoja tarpeita tyydyttävä ravitsemus.

Nykypäivä mahdollistaa meille käytännössä kaiken. Voimme tehdä mitä huvittaa, syödä ruokia intokiinan ihmeistä lapin herkkuihin. Kaikki tämä on saatavilla. Hyvinvointi on kaikilla käden ulottuvilla. Haaste on siinä, että tieto mitä meille jaetaan on ristiriitaista. Yhä enemmän puhutaan vaihtoehtoisesta terveydestä, sairauksien hoidoista, luolamies ravinnosta, rasvoista ja niiden hyvyydestä. Käytännössä kaikesta luonnillisesta ja vanhimmasta tavasta syödä. Ylhäältä alaspäin, meille ruohonjuuri tasolle suolletaan edelleen samaa mantraa margariineista, muista kasviöljyistä, rasvojen pahuudesta ja muusta älyttömästä skeidasta. Vaikka loppuen lopuksi nämä meidän ruokakulttuurimme teolliset kulmakivemme ovat ajaneet meidät lihaviksi ja sairaiksi, puuttelisien luonnon antimien nauttimisen, sekä ongelmallisen paskaruuan syömisen ohella. Mitä jos tieto ja oheistus ihmisille olisi syödä samoja asioita luonnollisesti, mitä meille nykypäivänä kovetetaan ja pakataan rasioihin, tai tehdään valmiiksi lisäten e-koodeja, aromivahventeita, huonolaatuisia raaka-aineita yms. Laajennettaisiin kirjoa ja panostettaisiin enemmän ravinteista ja aidosta ravinnosta puhumiseen. Oheistus siitä, että saamme jostain keinotekoisesta jotain meille välttämätöntä, sekä yksittäiset markkerit kuten. hiilarit ja proteiini, kalorit sekä niiden kuluttaminen tekevät ruuasta ja syömisestä vaikeaa. Kulutamme kalorien lisäksi myös itseämme niin henkisesti, kuin myös fyysisesti. Ne ajatukset, toimintamallit ja ohjeet voisi heivata avaruuteen. Kaikki paitsi isot yritykset voittaisivat. Saattaisi myös joltakin maksetulta margariinin puolesta puhujalta loppua työt. :D

Ruokaa rakastaa kaikki ja kaikki tarvitsevat sitä. Syödään siis aitoa eikä luotua, kaloreiden ja muun termistön syömisen sijaan ravitaan itseämme oikeilla asioilla, rasvaisella rasvalla, luonnollisilla energian lähteillä ja rakennusaineilla. Kaikki löytyy läheltä ja luonnosta, ei tertroista tai muovirasioista.

- Kotkanpoika

 

Hyppää viher-mäkimiehen mukaan! 

Instagram  Facebook Ville Korhonen

3 kommenttia Katso tai kommentoi »

Uudenvuodenlupaukset - Lupauksista tekoihin!

01.01.2018, Ville Korhonen

Uusi vuosi ja uudet... TEOT

Vuosi 2018 on täällä, niin myös iänikuiset uudenvuodenlupaukset. Onko ne itsensä uskottelua paremmasta, vai lupauksia jotka on helppo olla pitämättä? Vai aika tehdä kongreettisia muutoksia epäkohtiin, joita olet edellisenä vuonna tai vuosina havainnut? Yleisimmät elämäntapoihin liittyvät uudenvuodenlupaukset saattavat olla monesti turhankin radikaaleja. Liian moni havittelee kuuta taivaalta, vaikka omallakin planeetalla olisi annettavaa. Mikäli hommat ovat enemmän tai vähemmän retuperällä ennestään, niin silloin tulisi keskittyä muutoksiin pitkäjänteisesti.

Liiallisuus kostautuu ja homma menee reisille siinä vaiheessa, kun asioista tehdään tahtomattaankin liian vaikeita. Stressissä mikään ei toimi optimaalisesti, eikä tuota toivottuja tuloksia. Tämä heijastelee etenkin elämäntapojen muuttamiseen, johon liittyy vahvasti painonpudottaminen ja ruokavaliomuutokset.

On tärkeää antaa muutoksille aikaa. Pysyvät muutokset eivät tapahdu hetkessä, eikä siihen ei vaikuta yksittäiset markkerit. Yksittäinen ruoka-aine tai mikään muukaan ei tee sinusta hyväkuntoista ja pyykkilautavatsalla varustettua rantaleijonaa, saati onnellista ja hyvinvoivaa. Kulttuurissamme on hyvin paljon yksittäisten asioiden kautta täydellisyyden tavoittelua, mutta myös vastakkain asettelua. Monipuolisuuden tavoittelu, uusien asioiden kokeileminen, lisääminen ja vanhojen tapojen päivittäminen, kielteisen ja negatiivisen karsimisen sijaan saa aikaan varmasti parempia tuloksia, kuin se että vänkää vastaan ja stressaantuu. Eli lisääminen ennen kieltoja ja karsimista.

Inhimillisyys

Om hyvä muistuttaa, ettei kukaan syö tai elä elimistöään tukevasti 24/7. Reissussa, juhlissa tai kaverin luona ei aina ole saatavilla hifeintä biohakkerisafkaa. Anna itsellesi kuitenkin armoa, äläkä masennu jos satutkin sen yhden suklaapalan syömään, vaikka olitkin luvannut olla herkkulakossa seuraavan vuoden. Kotonakaan puolisosi ei välttämättä ole yhtä perillä ja kiinnostunut näistä asioista. Mene siis tilanteen ja fiiliksen vietävänä. Minultakin ihmiset saattavat ihmeissään kysyä, että "Kuinka jaksan syödä ja elää näin?" Outo kysymys siinä mielessä, koska elämäntapani painottuu yksinkertaisuudessaan ravinteikkaaseen ruokaan ja hyvänolon maksimointiin. Einekset, limpparit, margariinit ja maidot jätän muille. Ei ole rakettitiedettä voida hyvin ja syödä niin, että voit entistäkin paremmin.

Elämän biohakkerointi, etenkin ravinnon saralla, on avannut minulle aivan älyttömästi ovia, fyysisesti, mutta myös omassa päässäni. Vuosia sitten, jos tuskailin jokaista suupalaa ja laskin kaloreita, niin tänä päivänä ei tarvitse tuskailla tai miettiä. Homma rullaa omalla painollaan. Asioista on tullut rutiineja, siinä missä hampaiden pesu aikoinaan. Minulla ei ole selkeää ajatusmallia, vaan pyrin hyvään oloon joka päivä. Hyvinvoitia on myös se, että voi syödä hyvää jäätelöä kotisohvalla ilman omantunnon tuskia. Maukas, puhdas ja värikäs ruoka tarjoaa samat vibat. Ruoasta saatu hyvinvointi on myös henkistä, joka vaikuttaa epäsuorasti myös fyysiseen hyvinvointiin. Minulla ei ole kieltolistoja, vaan syön sitä mikä maistuu hyvältä, ja saa myös tuntemaan itseni sellaiseksi. Ravinteikas ruoka opettaa ja kouluttaa elimistömme hyvään. Se pyytää sitä jatkossakin. Opit tunnustelemaan sitä ja kuutelemaan mitä se milloinkin haluaa. Kokemuksesta voin kertoa, että stressi, etenkin ruuasta ja kaloreista on pahinta mitä voit kehollesi tarjota. Mikään ei sula, mikään ei imeydy mikään ei toimi.

Lupauksista muutoksiin

Tee helppoja ja kongreettisia muutoksia, jotka uskot voivasi pitää. Joka päivä pienin askelin pala kerrallaan. Alla listaa asioista, jotka eivät vaadi muuta kuin niihin tarttumista. Arkisia ja pieniä asioita, jotka ovat kuitenkin isossa kuvassa merkittäviä hyvinvointimme kannalta.

1. Juo enemmän ja panosta juomaasi.

Aloita aamusi vähintään puolella litralla vettä, hiukan sitruunaa ja hyppysellinen raffinoimatonta suolaa. Siemaile rauhassa. Älä hörppää kiireessä. Ota myös arjen askareisiin pullo vettä, jossa samat ainekset ja juo pitkin päivää. Elimistösi saa tärkeitä mineraaleja, hyödynnät juomasi huomattavasti paremmin, parannat yleisesti kehon normaaleja toimintoja, lähtien ruuansulatuksesta ja nestekierrosta. Varsinkin aamuisin nesteytys on merkittävässä roolissa.

2. Liiku enemmän.

Käytä portaita hissien ja liukuportaiden sijaan. Päivittäiset askeleet ja hyötyliikkuminen lisääntyvät kummasti, kun teet arjestasi treeniä. Luonnossa liikkuminen edes hetki joka päivä, antaa virtaa ja laskee arjen nostamia kierroksia.

3. Panosta myös työhyvinvointiin.

Juo työpäivän aikana riittävästi vettä, hypi, hytky, käytä satulatuolia, sähköpöytää yms. Näin saat pidetty hyvän vireystilan yllä, sekä aineenvaihdunnan tehokkaammin käynnissä. Sitruuna-suola vesi työpaikallakin nesteyttää ja virkistää kummasti.

4. Lisää marjoja.

Päivääsi ainakin 200g marjoja. Mustikat, puolukat, vadelmat, herukat, kaikki käy! Paljon vahvoja värejä ja niiden tuomia hyviä antioksidantteja, sekä tulehdusta laskevia vaikutuksia.

5. Lisää kasviksia.

Määrästä, grammoista, kourallisista ja annoksista tuskailun sijaan, panosta mielummin laatuun. Kotimaiset kasvikset, luomu ja vahvemmat lajikkeet. Etenkin vihreissä. Pinaatti, lehtikaali, mustakaali, muita hyviä ja vahvoja kasviksia sekä juureksia. Kokeile uusia äläkä jämähdä tuttuun ja turvalliseen. Keräkaali punakaaliin, jäävuorisalaatti pinaattiin ja rucolaan. Porkkana puna- ja raitajuureen. Laajenna kirjoa, niin samalla tankkaat elimistöösi monipuolisemmin ravinteita! Smoothiet ja muut sörsselit ovat erinomainen tapa lisätä kasviksien ja marjojen saantia.

6. Lisää rasvaa.

Margariinien, vähärasvaiset rasvan ja muiden keinotekoisten feikkituotteiden ja rasvapelon sijaan, satsaa laatuun ja monipuolisuuteen. Koviin ja pehmeisiin. Laaja kirjo erilaisia rasvahappoja mm. voista, kookosöljystä ja oliiviöljystä alentaa tulehdusta, sekä ravitsee solujasi ja parantaa mm. aivojen toimintaa. Rasva on välttämätöntä, maukasta ja kautta aikojen ollut ravintoamme, älä siis pelkää sitä ensi vuonna.

7. Kokeile ja päivitä.

Uusien kokeilujen ja vahvojen päivittämisen käyttä voit nostaa päivittäisen ravitsemuksesi ja hyvinvointisi leveliä. Kokeile olla ilman maitotuotteita, ruisleipää tai päivitä laatua. Luonnollisempiin ja täysrasvaisiin, eli ehtaan tavaraan. Vaihda margariini voihin ja rypsiöljy oliiviöljyyn. Panosta laatuun, luomua, kylmäpuristettua, tumma lasipullo jne. Parinkin viikon kokeilulla et häviä mitään. Voit huomata positiviisia asioita nopeastikkin, jättäessäsi nämä meidän ruokapyramidimme prosessoidut helmet edes hetkeksi tauolle, tai ehkä lopullisesti. Kaikki on luonnossa, kaikki on kasveissa, ei tetroissa tai muovirasioissa.

8. Pysähdy hetkeen.

Tarkastele itseäsi joka päivä. Hengittele ja tarkastele ympäristöäsi. Riko rutiineja, luo uusia ja päivitä vanhoja. Kokeile uutta ja poistu mukavuusalueeltasi. Korjaa ja paranna epäkohtia, joita löydät tämän tutkiskelun kautta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

9. Älä stressaa.

Tämä ja viimeinen kohta vaikuttaa edellä mainittuihin asioihin positiivisesti, sekä maksimoi niiden vaikutuksia. Kun polla pelaa, kaikki pelaa.

 

Hyvää ja parempi vointista uutta vuotta 2018!! Hyppääthän vihersmoothie-mäkimiehen mukaan myös tulevana vuonna! 

Instagram  Facebook Ville Korhonen

3 kommenttia Katso tai kommentoi »

Aamiainen ja sen päivittäminen

23.11.2017, Ville Korhonen

Omalla biohakkerointi matkallani keskeisimpiä muutoksia oli aamiainen. Se pyöräytti lumipallon liikkeelle. Päivittämällä ravintoani aamuisin, huomasin kongreettisimmat muutokset olotilassani, sekä treenitehoissa. Pitkään itsepintaisesti söin puuroa ja muita hiilihydraatti pitoisia vaihtoehtoja aamuisin. Myös rasvattomuus ja ravinteiden puute leimasivat aamuani sekä yleisesti aterioitani. Harjoittelemaan lähdin 1-2 tunnin aikaikkunassa ja liian usein verensokerin heittelyt pilasivat osan treenistä, kun tärisytti ja väsytti. Vaihdoin kananmuniin sekä pieneen hiilari lisään, kunnes lautasella oli enää vihreää sekä munia. Sen jälkeen kirjo on vaan laajentunut ja etenkin smoothieista saan kaiken sen mitä aamuun tarvitsen. Tasaista ja pitkäkestoista energiaa!

Aamiainen on tärkeä, mutta ei välttämätön

Ruokaa tärkeämpänä pidän aamuisin runsasta nesteytystä. On tärkeää saada yön aikana kertyneet kuonat liikkeelle ja aineenvaihdunta vilkastumaan. Laadukas nesteytys on onnistuneen päivän ensimmäinen vaihe. Jokainen aamuni alkaa paikasta riippumatta 0,5-1 litralla suola-sitruunavettä. Yleensä myös msm + C jauheella. Uusimpana tulokkaana aamuun on myös borismehu! Omenaviinietikkaa edellä mainittujen lisäksi, niin johan herää elimistö tähän hetkeen! Aamudrinksun jälkeen pakurikahvia tai teetä. Kahvi saa kaverikseen rasvaa; kookos -tai mct-öljyä, kapryylihappoa ja voita! Monesti myös blendaan sekaan heraprotskua, raakakaakaota ja mausteita, ihan huikee setti!

Vihersmoothie on kestosuosikki, jota pystyy modaamaan juuri sellaiseksi mitä sillä hetkellä mieli tekee. Aamulla vihreä, rasva ja proteiini on omien ihmiskokeiden tuottama tripla. Sillä jaksan, eikä tarvitse välttämättä neljänkään tunnin päästä kärvistellä nälässä.

Munia, rasvoja, smoothieita, kasviksia, marjoja. Vaihtelen aamuisin hyväksi havaittujen juttujen välillä. Ne boostaa aivot ja koko kropan liikkeelle ilman verensokerin notkahduksia. Oman kehon kuuntelu aamuisin kertoo haluanko syödä vai en. Usein viesti on se, etten halua puuroa, leipää tai muuta hiilarijytkyä heti aamusta piikkaamaan verensokeria tappiin ja sitten droppaamaan sen hetken päästä. Joskus kuitenkin nautin hitaista viikonloppuaamuista, kun ei tarvitse hötkyillä mihinkään. Silloin saatan nautiskella smoothien ja hyvän kahvin kanssa jotain muuta antibiohack-ruokaa, leivoksia tai mitä nyt mieli tekee. Yleensä minun tekee mieli smoothieta ja superkahvia :)

Olen havainnut, että hiilareiden painottaminen iltaan tai harjoittelun jälkeen sopii minulle parhaiten. Illalla syödyt hiilihydraatit parantavat unen laatua ja palauttaa kroppaani päivän kuormituksista. Yleisesti suositeltu hiilariaamupala ei ole ainut tie onneen ja hyvään päivään. Suositukset sisältävät kuitenkin runsaasti hiilihydraattia ja suurin osa niitä tankkaa aamusta iltaan, joten aamulla lihaksen glykogeenivarastot ovat todennäköisesti täynnä. Jaksat varmasti kovemmankin harjoituksen tai aamun työmaalla, ilman suurta energia määrää.

Päivittäminen

Omien tapojen päivittäminen ja niihin uusien asioiden lisääminen voi olla muutos parempaan. Luomulaatuiset puurot, leivät ja hyvien rasvojen lisääminen ravinteiden kuljettimiksi ja imeytyvyyden parantamiseksi. Marjat, kasvikset ja niiden runsaat ravinteet tasaavat myös verensokeria. Eli sen perinteisen ruisleivän tai elovena puuron rinnalle asioiden lisääminen voi parantaa suorituskykyäsi ankeana maanantaiaamunakin. Monelle se puuro toimiikin, mutta se mikä toimii minulla ei välttämättä toimi sinulla ja toisin päin. Suosittelen ainakin kokeilemaan, kyseenalaistamaan vanhoja toimintamalleja ja päivittämään laatua rutiineissakin. Etenkin jos tunnet että voisit saada itsestäni enemmän irti jollain muulla tavalla. Mulla ainakin aamut aukesivat ihan eri tavalla, kun päivitin ravintoani aamuisin tai jätin sen kokonaan sieltä pois.

Minulle perinteinen malli ei siis tässäkään tapauksessa toimi. On outoa, ettei meille urheilijoille anneta valinnanvapautta tai vaihtoehtoja. Mikä tahansa urheilijan ravitsemusopas kertoo yksiselitteisesti aloittamaan päivän runsaalla energialla ja tietenkin ilman rasvaa. Laatu näissä yleensä ei ole kovinkaan hyvä. Leipää, margariinia, leikkeleitä yms. perus settiä. Hiilihydraattia ja yleisesti ruokaa tungetaan muutaman tunnin välein. Ihmettelen siis, miksei urheilijoita viedä syvemmälle omaan kehoonsa ja tunnustelemaan sitä mikä toimii parhaiten oman kehityksen kannalta. Toisaalta urheilijan, joka ei ole syventynyt näihin asioihin on vaikea alkaa tekemään muutoksia, jos joka suunnalta syötetään samaa mantraa. Edellisessä blogissani mainitsinkin asiasta, kuinka maidon ja muiden kassavirtoja edistävien tuotteiden sijaan, opetusdioissa tulisi panostaa kasviksiin ja marjoihin. Puhtaaseen ja vahvaan ruokaan, jolla on vahva vaikutus myös sinuun. Ei vain voimatasoihin.

Urheilijan, jonka elimistö joutuu runsaan rasituksen kohteeksi olisi syytä pitää huoli muustakin, kuin hiilihydraatista, proteiineista ja rasvoista. Ne ovat tärkeitä fyysisen kehittymisen kannalta, mutta taatakseen mahollisimman monta tervettä ja kehittävää päivää vuodessa sen sijaan, että jatkuvasti sairastaisi tai olisi muuten vain puolikuntoisena, niin ruuasta saatavat ravinteet astuvat peliin siinä kohtaa. Marjat, kasvikset, vahvat värit ja maut kertovat niissä ruoka-aineissa piilevistä terveyspommeista. Vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet ja muut ravintoaineet tukevat elimistösi toimintaa, vahvistavat immuunijärjestelmää, ruuansulatusta jne. Eli lihaksen kasvatus ja fyysinen kehitys optimaalisella hiilihydraatin ja proteiinin saannilla on vain jäävuoren huippu. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, varsinkin urheilussa. Omakohtaisella kokemuksella voin sanoa, että monipuolinen ja puhdas ruoka on avain myös optimaaliseen kehitykseen.

Yksilön on helppo kuunnella kehoaan ja päivittää tottumuksiaa, eikä syödä vain siksi, että jotkut viisaat ovat näin päättäneet. Monihan ei edes tykkää syödä aamuisin ennen töihin lähtöä? Mistähän se johtuisi? Kroppa ei välttämättä huuda ruokaa. Syöminen sijaan satsaisin aamuisin nesteytykseen. Veden juonnin tärkeyttä ei voi korostaa. Jos et tykkää syödä aamulla niin juo edes! Vettä, sitruunaa ja suolaa.

Elimistön vireystila kiikastaa usein monesta muustakin seikasta, eikä vain siitä syötkö aamuisin. Vähäinen rasva ja hiilihydraatti antavat nopean sytkäyksen, mutta rasva ja runsaat ravinteet aamulla voivat taata pidempi kestoisemman vireystilan, ne ravitsevat aivojasi, solujasi eli koko kroppaa. Rasvat, niin kovat kuin pehmeätkin ovat meille välttämättömiä kuljettimia sekä rakennusaineita. Kehon ja elimistön herättely muullakin, kuin kahvilla ja ruualla on ollut uusimpia mullistuksia urheilijana, mutta myös avaimia arjessa jaksamiseen. Niistä ja muista aamurutiineista tuonnempana.

Mukavaa ja ravitsevaa loppuviikkoo kaikille!

- Vilho

Hyppää vihersmoothie-mäkimiehen mukaan!

Instagram 

Facebook

Ville Korhonen

 

 

6 kommenttia Katso tai kommentoi »

Ruoka; rakkaus, lääke ja huijaus

12.11.2017, Ville Korhonen


Pitkään räpiköin mainoksien, valmentajien, "osaavien ihmisten" sekä virallisten suositusten valtavirrassa. Tulva oli loputon, mitä uskoa? Kroppa sanoo toisin. Onko tää ruisleipä ja maito kuitenkaan se, jolla jaksan aloittaa aamusin ja lähteä painamaan salille tai muihin aktiviteetteihin. Tylsää ja väritöntä. Aina samaa.

Kaupassa kalorien tuijottelu purkkien ja pakettien kyljestä sai luvan riittää. Haluan panostaa itsenii. Haluan saada lautaselle muutakin, kuin rasvatonta propagandaruokaa. Ruokaa, joka on sairastuttaa meidät ja siksi olemme lihava sekä sairas kansa. Kärsijistetty esimerkki, mutta näin asian laita on. Syömme paljon teollista moskaa, jota mainostetaan isolla rahalla. Rahaa on markkinoida isosti, niin voi kuvitella onko sitä rahaa satsattu tuotteen laatuun. Jep, ei ole.

Näetkö koskaan telkkarissa mainosta: "Osta pinaattia, saat runsaasti rautaa ja muita ravinteita, jolla luusi ja koko kehosi vahvistuu". Et näe. Näet vaan prosessoidut rasvattomat rasvat, maidot, jugut ja muut ruuat, jotka eivät edistä sinun terveyttäsi, vaan isojen yritysten kassavirtaa. Feikki ja prosessoitu ruokakulttuurimme on varsin hullunkurista. Kaikesta tehdään sitä mitä se ei ole. Rasvasta lähtien kaikki on vähärasvaista. Eikä tämä ole suurin ongelma, vaan se kuinka meitä vauvasta vaariin viilataan linssiin. Maidon kalsium vahvistaa luut, rasva lihottaa ja tukkii suonet. Syö kasviksia puolikiloa. Täts it. Missä perehtyminen ruuan alkuperään, ravinteisiin, elinvoimaan ja yksilön tarpeisiin keskittyvä tiedon jakaminen, jolla voisi olla merkittäviä kansanterveydellisiä edistysaskelia.

Voi kun se opetusdiojen määrä maidosta ja viljasta satsattaisiin kasviksiin, marjoihin ja ravinteisiin isolla R:llä. Sehän meillä Suomessa on isoin ongelma. Ihmiset eivät syö riittävästi marjoja ja kasviksia. Mikäli syövät niin Perus Pertti poimii lautaselleen muutaman salaatinlehden palasen sekä kurkkusiivuja. Tämä on alku, mutta vain alku.

Edellä mainittuja ongelmia yhtä suurena ongelmana pidän sitä, että ruokavaliomme tulisi koostaa hyvin pitkälti yksittäisten raaka-aineiden varaan. Voisikin sanoa raaka, mutta margariinit ja maidot, jotka tulisi olla jokaisen ruokaympyrässä päivästä toiseen, ovat ihan jotain muuta kuin raakaa, ja lähellä sen alkuperäistä muotoa. Siis yksittäisistä prosessoiduista "ruoka"aineista me saamme muka jotain välttämätöntä? Kalsium maidosta tai purkista. Miksemme koskaan puhu vaihtoehtoisista ja huomattavasti paremmista lähteistä niin imeytyvyyden, kuin myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. A, E ja D- vitamiini margariineista ja maidosta. Miksi asia on näin. Maatalous on isoja bisneksiä ja pääelinkeinoja Suomessa, on ollut iät ja ajat. Mikä mullistus se olisikin, jos kaikki tämä mm. maidon haittalisuus tulisi ilmi isommalla kädellä. Ylhäältä alas, viralliselta taholta kuluttajalle. Pitkään ruohonjuuritason biohakkerit ja yleisesti omasta terveydestä kiinnostuneet ovat tienneet nämä asiat, mutta joukko on vielä liian pieni kaatamaan Suomessa jylläävän maitopropagandan.

Maitokin voi olla hyväksi, voi on hyväksi, leipä voi olla hyväksi, mutta se mitä peruskuluttaja ostoskoriinsa poimii, on aivan jotain muuta kuin hyviä ja parempia vaihtoehtoja edellä mainituista. Tämä pätee moniin muihinkin, kuin vain maitoon ja leipään. Terveydestä puhuttaessa ei voida linkittää hyvinvointia yksittäisten tekijöiden varaan. Tämä kuitenkin tuntuu olevan yleinen oletus ja ohjenuora suosituksissa.

Tiedän mistä puhun, ja vaikka en tietäisikään, niin palan halusta oppia uutta ja tarkastella asioita laatikon ulkopuolelta. En usko sitä mitä minulle tv:ssä ja mainoksissa kerrotaan. Olen oppinut kantapään kautta sen, kuinka tärkeää on syödä ravintoa, josta saat muutakin kuin kaloreita.

Ennen rahkariini, rasvaton maito, minihiilari-leivät ja kaikki muu mainostettu "fitness"ruoka päätyivät ostoskoriini. Syöminen oli tuskaa, koska tein siitä vaikeaa. Miksi tein siitä vaikeaa? Vaikeaksi asian teki ristiriidat, koska en kokenut voivani niin hyvin, kuin halusin. Kaurapuuro ja juhlamokka aamulla ennen harjoituksia tekivät olostani karsean. Tärisin verensokerien heittelyiden takia. Sumutila valtasi koko päivän ajan. Ajattelin ruokaa hereillä ollessa koko ajan. Mieliteot turrutin viikonloppuisin rasva-sokeri övereleillä. Perustelin tämän tankkauspäiväksi. Edustan lajia, joka on paino keskeinen, tällöin korostuu ravinteet, ravinteet ja ravinteet. Mikäli ruuan määrää on vähennettävä, niin korostuu ravinnon laatu. Laatu korvaa määrän. Aina. Tämä pätee myös painon pudotukseen. Maitorahka, mehukeitto sekä kana ja parsakaali antavat kyllä tuloksia nopeasti, mutta entäs hyvinvointi? Se on muutakin, kuin alhainen rasvaprosentti ja kehonpaino.

Tomi Kokon 30.päivän ihmiskoe käänsi kelkkani ja samalta istumalta lensi roskiin rahkat, maidot ja ruisleivät. Aloitin alusta. Aloin harrastamaan ravintoa, rakastamaan sitä, optimoimaan ja virittämään sen itselleni sopivaksi. Vähän kuin mopoa tai autoa. Halusin saada kroppani kulkemaan kovaa ja pitämään sen kunnossa. Kookosöljy ja pikkuhiljaa muutkin valtavirtaa kapinoivat superfoodit alkoivat löytää tiensä kaappeihin. Luonnollinen, puhdas ja monipuolinen perusruoka sekä niiden hifimmät versiot ovat jokapäiväiset peruspilarit.

Ajatus vanhasta puistattaa. Kroppa oli henkisesti, mutta etenkin fyysisesti erityisen kovilla. Koko paketti oli yksi valintojen valtameri, jossa koitin kahlata itseni pinnalle. Kun napanuora systeemiin on viimeistäkin nyt katkaistu, on helpottavaa kun voi tehdä niin kuin kroppa sanoo ja tykkää. Se ei tykkää välttämättä 3 tunnin ateria välistä, ei rasvattomasta maidosta kalsiumin lähteenä, eikä myöskään margariinilla kuorrutesta ruisleivästä. Se pitää vahvoilla väreillä ja mauilla varustetuista ruuista. Kasviksista, rasvoista, kovista ja pehmeistä. Kotimaisesta ja luomusta. Itse tehdystä. Ilman lisä- ja koukutusaineita.

On vapauttavaa kävellä hyvillä mielin karkki-, leipä- ja muiden yleisien hyllyjen ohi hakemaan pinaattia, lehtikaalia, kasviksia, superfoodeja ja muita ravinnetiheitä perusjuttuja, tai ainakin niiden pitäisi olla. Terveyden tai puhtaasti syömisen, ei tarvitse olla vaikeaa. Et tarvitse superfoodeja jos et halua. Tarvitset vain halua satsata itseesi ja halua olla itsenäinen tässä tiedontulvassa ja valita oman polkusi kulkea. Itselleni se polku ei ollut, se jonka päässä odottaa valion rahanlypsämö, mifut, saarioinen tai HK. Etenkin urheilijana, yksi keskeisimmistä kulmakivistä on se, mitä syöt ja mitä imeytät kroppaasi, jotta jaksat, kehityt ja voit hyvin päivästä toiseen. Tämä pätee myös tavalliseen kadun tallaajaan, jolle aamulla sängystä ylösnouseminen ja töihin lähteminen voivat olla haasteita.

Hyppää vihersmoothie-mäkimiehen mukaan!

Instagram 

Facebook

Ville Korhonen


 

4 kommenttia Katso tai kommentoi »

Smoothiet, miksi?

04.11.2017, Ville Korhonen

Töttörööö! Halusin kirjoittaa aiheesta, joka on avannut minulle paljon ovia ja laajentanut perspektiiviäni terveyteen. Smoothiet. Miksi niitä kannattaisi nauttia päivittäin? Miksi ei syödä vaan salaattia ruuan kyljessä? Jatka lukemista niin mä kerron.

Jos lähdetään tarkastelemaan asiaa väestötasolla, huomataan nopeasti se, että olemme sairas ja lihava kansa. Lautasmalli täyttyy ainoastaan tyhjästä energiasta, huonolaatuisesta ruuasta, joka ennen pitkää sairastuttaa meidät. Salaatti on läpikuultavat jäävuorisalaatin lehdet, tomaatti ja kurkku. Monet omasta mielestään terveellisesti syövät ihmiset luulevat, että nämä hassut ja ravinneköyhät määrät "vihreää" riittäisivät johonkin. Asia ei kuitenkaan ole näin. Puhuttaessa yksilön optimoimisesta, virittämisestä tai biohakkeroimisesta, niin silloin määrä, laatu ja ravinnetiheys on ihan eri svääreissä. Voimakkaat värit, maut ja jossain tapauksessa hiukan tyyriimpi hinta kertovat ruuan ravinnetiheydestä, ja siitä kuinka se ravitsee meitä positiivisesti. Ravinnetyhjä, prosessoitu ja yleisesti teollistunut ruokakulttuurimme köyhdyttää meidän elimistöämme. Pidämme normaalina päivittäistä huonoa oloa, väsymystä sekä päänsärkyä. Lääkärissä ravataan hakemaan lääkkeitä, jotka löytysivät lähimarketin hyllyltä. Elinvoima löytyy kasveista. Smoothiet yhdistävät helppouden, ravinteikkuuden ja näin tuovat elinvoimaa jokaiseen päivään.

Kukaan ei jaksa järsiä yli puolta kiloa kasviksia, ja vaikka jaksaisi niin se on suolistolle melkoinen köntti sulatettavaksi. Blenderillä tai sauvasekoittimella saat kasvit esipilkottua, jolloin niiden sulattaminen on helpompaa. Ravinteet saadaan nopeammin hyödynnettyä ja näin saat päivääsi nopeaa, mutta tasaista energiaa.

Pääperiaatteet ovat selkeät, paljon vihreää! Smoothiet ovat mielestäni yksi parhaita keskintöjä, koska niitä voi muokata mieleisekseen. Koostumus, maku, väri ja ruokaisuus on säädettävissä kunkin tarpeisiin. Erilaisilla aineilla täydentäminen, kuten hyvä laatuisella rasvalla ja öljyllä, saat ravinteille kuljettimen sekä rasvan tasaisen energiapiikin. Lisäämällä superfoodeja, jotka sisältävät monien kasvikunnan tuotteiden ravinteet potenssiin kymmenen. Pienilläkin määrillä oikein valittuja superfoodeja, voi olla merkittäviäkin terveysvaikutuksia. Etenkin viherjauheet, jotka sisältävät tehokkaimpia supervihreitä luonnosta, ovat oiva tapa lisätä vihreistä kasviksista saatavia ravinteita ruokavalioon päivittäin.

Tässä perusrunko, josta voi lähteä rakentamaan omaa unelma-smoothieta!

1/2 Avokado

1/2 Kurkku

1 Sellerin varsi

1 Kourallinen yrttejä, kuten. basilikaa ja minttua.

Runsaasti (n. 100-200g tuoretta tai pakastettua) Lehtikaalia ja pinaattia

Täydentävät: Marjat, banaani, muita hedelmiä esim. omena. Laadukas hera-proteiini (helppo täydentää ja lisätä proteiinin saantia. Vaniljan makuinen proteiini sopii kuin nenä päähän.)

1-2 rkl Kookos-, MCT,- tai muuta laadukasta öljyä esim. kapryylihappo tai oliiviöljy.

n. 2-3dl Kauramaitoa tai vettä.

Superfoodit ja muut hifistelyt:

1 mitallinen Viherjauhetta sisältää runsaasti pääkivennäisiä, B-vitamiineja, E-, A- ja C-vitamiinia.

1 rkl Macaa "Perun viagraa" sisältää kivennäisaineita, sekä C-vitamiinia. Stressiin ja hormonitoiminnan tasapainottamiseen. Monipuolinen supertuote!

1 rkl Lucumaa. Luonnollinen makeuttaja, hyvää energiaa, beetakaroteenia ja rautaa.

Muut viher- ja marjajauheet. Raakakaakao.

Tee näin:

Blenderillä tai sauvasekoittimilla sileeks, ja eikun nauttimaan ja ravitsemaan kroppaa.

Sivuvaikutukset: Lisäämällä smoothieita ruokavalioosi joka päivä, voit huomata mm. energisyyttä, seksuaalisuutta halukkuutta ja painon putoamista!

 

Mukavaa ja ravinteikkaampaa viikonloppuu joka iikka!

 

Hyppää vihersmoothie-mäkimiehen mukaan!

Instagram 

Facebook

Ville Korhonen


 

4 kommenttia Katso tai kommentoi »